“Atha Yoga Anushasanam” 1:1 Yoga Sutras of Patanjali

Yoga Sutras har jag berättat om tidigare. Boken som sammanfattar vad yoga är/hur man uppnår yoga. Skriven av den indiske filosofen Patanjali några hundra år f. Kr. Den består av 196 sutror/verser som kortfattat beskriver hur vi ska förhålla oss till vår omvärld och vårt sinne.

Första sutran, och därmed också hela boken startar med just ATHA. Atha betyder NU. Översätter man hela sutran så blir det ungefär “Här och nu startar yoga och lärandet/utforskandet av yoga börjar.” Den fångar vår uppmärksamhet om att vi kommer ges kunskap om något stort och viktigt – just nu. Patanjali menar att det är möjligt att alla kan utforska vad yoga är och inse vad sanning är. Han menar att sanningen finns tillgänglig runtomkring oss hela tiden. Bara vi är villiga att titta lite djupare i saker, så har vi möjlighet att uppfatta sanningen.

Yoga är alltid i nuet – det som är här just nu. Du kan bara starta din praktik av yoga utifrån den utgångspunkten du har just nu. Om ditt sinne är illa till mods och du är i obalans, då är det där yoga startar. Känner du dig svag och sjuk, så finns yogan alltid där för dig. YOGA är alltid redo när du är det. Den väntar alltid på dig och den dömer dig aldrig.

En fin påminnelse varje dag, varje möte, varje motstånd, varje ögonblick. Därför valde jag denna sutra på en enkel tygpåse. Så att du kan bära den med dig var du än är.

Tygpåsen är tillverkad av ekologisk bomull enligt Fairtrade för miljöns skull. Du hittar den i vår yogashop i våra studios och kostar endast 120 kr. Den kan även skickas via post om du önskar.

Namasté Jenny