asana/Inspiration, motivation & hälsa

Att hitta en fungerande och långsiktig rutin på yogamattan

Att hitta rutiner i all form av träning kräver mycket disciplin. Att kontinuerligt ge sig själv den där tiden man behöver. Konsten att inte sätta för stora mål och intentioner, för att kunna ge sig själv en chans att lyckas. Alla hamnar vi nog i denna svåra balans i perioder av våra liv. Rutiner. Kontinuitet. Långsiktighet. Mål. Samtidigt som vardagen rusar förbi med allt vad det innebär.

Alla har vi olika anledningar till hur och varför man har börjat yoga. Var och en som utövar yoga upplever det på olika sätt och vi har också olika syften och förhållningssätt till själva utövandet. Även om man vet att man mår så bra av att yoga så är svårigheten ofta att hålla kvar en regelbunden praktik, kunna hitta motivation, disciplin och känna glädje i detta över en längre tid. Kanske kommer det en känsla av uppgivenhet efter ett tag, eller andra känslor som hindrar eller dämpar din utövning. Kanske dyker det upp skador. Skälen att sluta kan vara flera. Det är då du måste vara ärlig mot dig själv, och hitta en naturlig väg in på mattan. Först och främst – lär dig att lyssna på din kropp och vilka behov du har, både i stort och smått. Om du lär dig att lyssna in stunden blir chansen att lyckas med din praktik större och du kommer känna att du får ut mer av praktiken både i stunden men också på lång sikt.

  1. Börja där du är. Utgå från dig själv. Ta hänsyn till hur din kropp mår just nu, ta hänsyn till begränsningar men lyssna också på dina möjligheter. Gör inte något som inte känns bra. Tvinga exempelvis inte dina höfter och knän att göra något som inte går. Då är risken stor att du skadar dig.
  2. Stanna upp och bara låt kroppen vara ibland. Låt andningen guida dig.
  3. Om du har möjlighet att gå på yogaklasser välj då efter ditt behov. Gå inte på för svåra klasser till en början, bygg upp från grunden. Låt kroppen sakta stärkas och bli mer flexibel. Fördelen att gå på lärarledda yogaklasser är att du får hjälp med assistering, positionering och rätt linjering.
  4. I egen praktik hemma se till att du har en yogamatta lättillgänglig. Låt den gärna stå framme så att du blir påmind varje dag. Det blir din egen plats och din egen stund. Lär dig vissa grunder så att du kan utföra dem hemma. Ta hjälp av youtube, filmer och appar som komplement. Låt dig guidas och vägledas.
  5. Gör praktiken med full närvaro. Känn in stunden. Även om du har gjort solhälsningen hundratals gånger, upplev den som om det vore första gången varje gång. Känn in hur det är att ta sig in i positionen, hur det är att vara i den och hur det känns när du tar dig ur. Medveten närvaro. Upplev känslan i kroppen. Detta kommer upplevas olika varje dag och varje gång även under samma praktik. Det finns inte en Adho Mukha Svanasana (Nedåtgående hund) som känns likadant, någonsin.
  6. Anpassa din egen praktik. Bli medveten om dina behov. Behöver du stärka din core, bli mer flexibel i höftpartiet eller ryggen? Detta är så individuellt, och det är här du måste hitta in i dina behov annars lägger du kanske ribban för högt.
  7. Balansera mellan aktivitet och vila. Variera praktiken.
  8. Tidsanpassning. Att bara ha 5-10 minuters yogapraktik hemma är bättre än ingen alls.
  9. Hitta tillfällen där du kan få in en stunds egen praktik helst varje dag. Morgonrutin, på jobbet, på kvällen?
  10. Känn in stunden. Lär dig att hitta in i rätt praktik. Vad behöver din kropp just idag? En stunds fokusering på andning, vilande/lugnande yogapositioner, stärkande yoga eller ett härligt flow?
  11. Våga utmana dig lite då och då. Att våga gå utanför din comfortzone gör att du utvecklas.
  12. Ha långsiktiga mål. Du kan inte gå ”from zero to hero”. Låt saker och ting få ta tid. För att klara svårare asanas som ex handstående behöver du ha en stark coremuskulatur. Det ena leder till det andra. Practice and all is coming.

Jag skulle kunna ge 100 tips till, men jag nöjer mig så här idag! Lycka till med att hitta just ditt förhållningssätt till yogan. Låt det bli en naturlig del av ditt liv.

På bilden visar jag Balasana, Barnet. För att komma in rätt i denna position låt sätesmuskulaturen sänka sig ner mot hälarna. Bredda eventuellt knäna lite utåt sidorna så att du kan falla ner med överkroppen. Låt armarna vara riktade framåt och slappna av i dina axlar, alternativt lägg händerna bakåt mot fötterna. Grunda pannan ner mot golvet. Om pannan inte når ner till golvet lägg en kudde, filt eller yogablock under pannan. Slappna av i hela kroppen. Upplev varje andetag tydligt. Stanna här i så många andetag som känns ok.

Namaste, Jenny

 

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: