aktivitet/Yogans filosofi & historia

Ayurveda

Ayurveda är en gammal indisk hälsolära som hjälper oss att förstå oss själva bättre. Vi är alla olika och har därför olika behov när det det gäller kost, träning, stimulans och aktivitet. Om vi tar hänsyn till detta finns det större möjlighet att hitta en balans i livet, hålla oss friskare och komma bättre överens med våra medmänniskor.

Ayurveda och yoga är två indiska tankeskolor som har vuxit upp bredvid varandra och har sitt ursprung för 5 000 år sedan. Man kan se dem som systerfilosofier och dem stöttar varandra. Yoga är en tillgång för den ayurvediska stilen och ayurveda gör det möjligt att utvecklas inom yoga.

Ayurveda är sanskrit och betyder läran om livet.

Ayur = liv  Veda = kunskap, vetskap

Hälsa och utveckling betonas och det finns två huvudmål: att förebygga sjukdom genom att bibehålla hälsa och att återställa hälsa om obalans uppstår. Inom ayurveda tar man alltid hänsyn till kropp och själ, de är aldrig åtskilda. Inom den västerländska medicinen har kropp och själ varit åtskilda sedan upplysningstiden på 1600-talet.

Fem grundelement

Enligt Ayurveda består allting som existerar av fem grundelement och var och ett har sin speciella egenskap.

Jord: tung, fast. stabil, fuktig, kall, regelbunden.

Vatten: kall, våt, mjuk, slät, flytande, rörlig.

Eld: het, lätt, skarp, genomträngande, transformerande.

Luft: lätt, rörlig, kall, oregelbunden, snabb, rörlig.

Rymd: subtil, expansion, öppenhet, tomhet, lätt, torr, kall.

Dessa egenskaper finns i alla levande varelser i unika kombinationer det är därför vi har olika behov eller tycker om olika saker. Vissa människor älskar sol och värme medan andra föredrar skugga. Vissa får mer torr hy under vintern, vissa behöver mer sömn etc.

De tre doshorna

Utifrån grundelementen har varje levande varelse en unik kombination av kvalitéer och kroppstyp som sammanfattas i tre doshor. Vata, Pitta och Kapha. Alla de tre doshorna behövs för att kroppen ska kunna fungera och de tar hand om olika funktioner, vilket påverkar våra styrkor och svagheter. Mängden av varje dosha skiljer sig från person till person och det är alltid en dosha som är mer dominant. Vi föds med en grundkonstitution som sedan kan förändras över tid. Ju närmre vi kommer tillbaka till vår grundkonstitution desto lättare är det att hålla hälsa och balans i kroppen.

Utifrån detta är vi alla unika och har olika behov och behöver därför arbeta individuellt med vår hälsa.

Jag skulle kunna skriva så mycket om doshorna, men jag väljer att kort beskriva deras grundläggande kvalitéer.

Vata kännetecknas av lätthet, kyla, torrhet och oregelbundenhet.

Pitta är varm/het, lätt, skarp, intensiv och något regelbunden.

Kapha är tung, oljig, långsam, fuktig, kall, stabil, tät och mjuk.

Varje dosha har även egenskaper för kroppsbyggnad och hur man är som person.

Ayurvedisk konsultation med pulsmätning

Under en konsultation fastställer en ayurvedisk hälsorådgivare vilken dosha som är mest förhöjd och ger sedan råd kring hur man kan närma sig mer balans. Metoden som används är pulsmätning med tre fingrar. Jag har genomfört detta under den ashtangautbildning som jag går nu, vilket var annorlunda och väldigt inspirerande. Om detta tänkte jag berätta mer om i nästa inlägg.

Vill du veta mer och kanske göra ett personlighetstest för att få en fingervisning vilken dosha som dominerar i dig läs mer på någon av nedanstående sidor

Hemsida

Veda Lila – Ayurveda sedan 1988

Hem

http://www.halsosidorna.se/Ayurveda

 

Namaste, Jenny

 

 

 

 

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: