alltomyoga/Yogans filosofi & historia

Ayurvedans värld

Jag fortsätter ta upp några trådar som jag har berört på bloggen tidigare, med hopp om att det kan ge lite djupare förståelse kring yogans värld. Här kan du läsa om Ayurveda.

Ayurveda är en gammal indisk hälsolära som hjälper oss att förstå oss själva bättre. Vi är alla olika och har därför olika behov när det det gäller kost, träning, stimulans och aktivitet. Om vi tar hänsyn till detta finns det större möjlighet att hitta en balans i livet, hålla oss friskare och komma bättre överens med våra medmänniskor.

Ayurveda och yoga är två indiska tankeskolor som har vuxit upp bredvid varandra och har sitt ursprung för 5 000 år sedan. Man kan se dem som systerfilosofier och dem stöttar varandra. Yoga är en tillgång för den ayurvediska stilen och ayurveda gör det möjligt att utvecklas inom yoga.

Ayurveda är sanskrit och betyder läran om livet.

Ayur = liv  Veda = kunskap, vetskap

Hälsa och utveckling är viktigt och det finns två huvudmål: att förebygga sjukdom genom att bibehålla hälsa och att återställa hälsa om obalans uppstår. Inom Ayurveda tar man alltid hänsyn till kropp och själ, de är aldrig åtskilda. Inom den västerländska medicinen har kropp och själ varit åtskilda sedan upplysningstiden på 1600-talet.

Fem grundelement

Enligt Ayurveda består allting som existerar av fem grundelement och var och ett har sin speciella egenskap.

Jord: tung, fast. stabil, fuktig, kall, regelbunden.

Vatten: kall, våt, mjuk, slät, flytande, rörlig.

Eld: het, lätt, skarp, genomträngande, transformerande.

Luft: lätt, rörlig, kall, oregelbunden, snabb, rörlig.

Rymd: subtil, expansion, öppenhet, tomhet, lätt, torr, kall.

Dessa egenskaper finns i alla levande varelser i unika kombinationer det är därför vi har olika behov eller tycker om olika saker. Vissa människor älskar sol och värme medan andra föredrar skugga. Vissa får mer torr hy under vintern, vissa behöver mer sömn etc.

De tre doshorna

Utifrån grundelementen har varje levande varelse en unik kombination av kvalitéer och kroppstyp som sammanfattas i tre doshor. Vata, Pitta och Kapha. Alla de tre doshorna behövs för att kroppen ska kunna fungera och de tar hand om olika funktioner, vilket påverkar våra styrkor och svagheter. Mängden av varje dosha skiljer sig från person till person och det är alltid en dosha som är mer dominant. Vi föds med en grundkonstitution som sedan kan förändras över tid. Ju närmre vi kommer tillbaka till vår grundkonstitution desto lättare är det att hålla hälsa och balans i kroppen.

Utifrån detta är vi alla unika och har olika behov och behöver därför arbeta individuellt med vår hälsa.

Jag skulle kunna skriva så mycket om doshorna, men jag väljer att endast kort beskriva deras grundläggande kvalitéer i detta inlägg.

Vata kännetecknas av lätthet, kyla, torrhet och oregelbundenhet.

Pitta är varm/het, lätt, skarp, intensiv och något regelbunden.

Kapha är tung, oljig, långsam, fuktig, kall, stabil, tät och mjuk.

Varje dosha har även egenskaper för kroppsbyggnad och hur man är som person. Detta kommer tas upp i ett senare inlägg.

Ayurvedisk konsultation med pulsmätning

Under en konsultation fastställer en ayurvedisk hälsorådgivare vilken dosha som är mest förhöjd och ger sedan råd kring hur man kan närma sig mer balans. Metoden som används är pulsmätning med tre fingrar. Jag har genomfört detta under den Ashtangayogautbildning som jag gick under 2016/2017.  Att få möjlighet att göra en pulsmätning var annorlunda och väldigt inspirerande. Det var som att hälsorådgivaren öppnade en bok och berättade om mitt liv.

Vill du veta mer själv och kanske göra ett personlighetstest för att få en fingervisning vilken dosha som dominerar i dig, läs mer på någon av nedanstående sidor eller boka tid för en konsultation. Det kan ge dig så mycket tips på kost du bör äta och andra saker du bör tänka på.

Ayurveda – indisk läkekonst

Ta hand om dig och din hälsa!

Namasté, Jenny

(Fotot är taget av Rebecca Selin i Yoga Living studio)

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: