Inspiration, motivation & hälsa

Ett litet frö av yoga

Idag har jag gjort något som jag aldrig tidigare har behövt göra. Jag hade en planerad titthålsoperation i ena knät. På den kirurgkliniken där de gjorde det så har de beslutat sedan ett par år tillbaka att alla blir sövda vid sådana ingrepp, tidigare var det mer vanligt med lokalbedövning. Jag kände mig lite pirrig inför att bli sövd, att släppa så mycket kontroll till någon annan. Men det gick bra, hur bra som helst. Knät blir nog också bra, så småningom.

Jag har lärt mig leva med ett ont knä till och från i snart ett år, och det har verkligen blivit bättre sista månaderna tack vare min yogaträning. Skadan i sig uppkom under en joggingtur i skogen då jag lyckades få till en vridning av knät. Under titthålsoperationen hittade läkaren ingen meniskskada, som han först trodde, utan han skrapade bort lite broskbildning och såg också att främre korsbandet var uttänjt. Nu är det sjukgymnastikövningar som gäller och jag kommer att fortsätta min yogaträning i lugnt tempo till en början. Någonstans kan jag känna en liten frustration över att det tar tid att komma tillbaka till där jag var igår. Men, samtidigt säger en annan röst inom mig, att jag kommer inte tillbaka dit ändå. Det gör vi aldrig. Det som var igår, det var då, idag är idag. Det som händer imorgon eller längre fram kan vi aldrig veta något om. Allt handlar om hur vi förhåller oss till saker och ting och hur vi tar det.

För mig är inte yoga endast det som sker på mattan. Jag har lärt mig att det är minst lika mycket, och förmodligen ännu mer av det andra som sker utanför mattan också, och det är där det är svårast att förhålla sig till saker. Det räcker att gå till de första disciplinerna i den åttfaldiga vägen till att uppnå yoga: Yamas och Niyamas. Hur vi är mot andra levande varelser och hur vi är mot oss själva.

När man yogar så händer det något inom en. Det är som att man mjuknar, både i kroppen och i sinnet och börjar se saker utifrån nya perspektiv. Det är där allt börjar. Det är som att så ett litet frö. Det är så jag ser på min egen roll som yogalärare. Jag sår ett litet frö av yoga till mina deltagare. Där något litet frö förhoppningsvis rotar sig och hittar sin egen väg uppåt. Alla frön är olika, en mix av världens alla växter, sedan är det upp till varje individ att förvalta, vattna, nära och låta det växa på sitt sätt.

Så med inspiration från en av mina fantastiska lärare på Yogayama, Gustav Roth, så avslutar jag detta inlägg med Mahatma Gandhis 10 punkter att förbättra världen som är ytterligare ett sätt att så ett frö.

Låt även detta ingå i din yogapraktik!

1. Change your life / Förändra dig själv

”Be the change you want to see in the world.”

2. There is always a choise / Det finns alltid ett val

Alla är vi en del av ett större sammanhang, och vi har ett gemensamt ansvar. ”Jag har ett

ansvar.”

3. Forgive and let it go / Förlåt och släpp taget

”An eye for eye only ends up with the whole world blind.”

4. Without action you aren´t going anywhere / Utan handling händer inget

5. Be in this moment / Var närvarande i ögonblicket

6. Everyone is human / Alla är mänskliga

7. See the good in people and help them / Se det goda i alla och hjälp dem i deras utveckling

8. Persist / Var ihärdig

”First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”

9. Be congruent, be authentic, be your true self / Var dig själv

”Happiness is when, what you think, say and do are in harmony.”

10. Continue to grow and evolve / Fortsätt att växa och utvecklas

Ja, gott folk. Vi har lite att jobba på… men ge aldrig upp!

God natt

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: