allakanyoga/Hälsosamma recept

Hälsosam odling – både för dig och miljön

I mina fingrar kliar det just  nu. Jag älskar trädgårdsarbete, att odla och skapa vackra miljöer i trädgården och i rabatter. Men denna vår inser jag att det inte kommer bli så mycket av det eftersom vi precis har flyttat in i ett nybyggt hus och måste bygga upp trädgården från grunden (ännu en gång). Fokus ligger på att bygga färdigt altan, förråd och få upp staket och murar. Men jag drömmer om kommande säsonger då jag ska odla för fullt igen! 

I förra trädgården la jag mycket tid på att skapa miljöer för odling, blommor och växter. Att påta i trädgården är bevisat genom studier att det ger en bra hälsa och det är ju också en god gärning både för miljön och dig själv om du odlar grönsaker. Vad är väl bättre än att äta ekologiskt närproducerat och egenodlat från tidig vår till sen höst?

Idag finns det även en behandlingsform som kallas trädgårdsterapi. Denna terapiform har visat sig hjälpa människor som lider av depression, eller av andra svåra sjukdomar såsom värkproblematik, och som behöver hitta tillbaka till livsglädje och välmående. Förutom att vara en effektiv behandlingsform vid psykisk ohälsa och kronisk smärta, har odling och att vara i trädgården en mängd hälsofrämjande och läkande egenskaper.

Hur gott är det inte att få gå ut och plocka smultron till frukosten på sommaren? De sprider sig snabbt och är en bra marktäckare. Vill du istället ha dem i en begränsad yta är en pallkrage perfekt!
Morötter som är redo att tas upp.

Forskarnas 7 skäl till varför trädgårdsarbete är läkande

1. Du får träning!
Att påta i trädgården kan inte direkt liknas vid att gymma. Det ger dig däremot lågintensiv träning i form av vardagsmotion. Lågintensiv träning fungerar bra när du t.ex. har kronisk smärta och inte ska träna kroppen alltför hårt. Genom trädgårdsarbete kan du stärka och stretcha musklerna i armar, ben och rygg.

2. Du får en effektiv antistressbehandling.
Forskning tyder på att trädgårdsarbete och att odla växter är mer effektivt när du vill stressa ner och få lugn och ro än vad andra fritidsaktiviteter är. Det räcker med 30 minuters vistelse i trädgården för att du ska märka en positiv skillnad på din stressnivå.

3. Din psykiska hälsa ökar.
Trädgårdsskötsel och att vara i trädgården har visat sig vara särskilt behjälpligt när du lider av psykisk ohälsa. Idag används trädgårdsarbete som terapi, s.k. trädgårdsterapi, för att läka depression och utmattningssymptom. Oftast räcker det att bara vara i trädgården för att det psykiska välmående ska få en boost. Dessutom har forskning visat att jorden är som ett naturligt lyckopiller. Jorden har alltså antidepressiva egenskaper, och det är därför du kan uppleva att du mår väldigt bra i psyket när du gräver och krafsar i jorden.

4. Du blir mindre utsatt för hjärtsjukdomar.
Kombinationen av ökad vardagsmotion och minskad stress har en stärkande effekt på ditt hjärta. På så sätt gör trädgårdsarbete, enligt en svensk studie, att risken för hjärtattack och stroke minskar, speciellt om du är över 60 år.

5. Du får ett starkare immunförsvar.
När du tillbringar tid i din trädgård får du, genom att bara vara ute, massor av nyttigt D-vitamin. D-vitamin är bra för ditt immunförsvar. Liksom jorden innehåller ämnen som gör dig gladare, innehåller den också immunförsvarsstärkande ämnen. De hälsofrämjande ämnena torde finnas i Mycobacterium vaccae, en bakterie som finns i jorden. Just för att Mycobacterium vaccae har positiva effekter på immunförsvaret används bakterien i olika vacciner, t.ex. mot cancer, eksem, psoriasis och astma.

6. Du blir mindre utsatt för demenssjukdomar.
Den kanske mest överraskande effekten av trädgårdsskötsel är att det kan minska risken för demenssjukdomar såsom Alzheimers. Trädgårdsarbete har även visat sig vara bra för den som redan har en demenssjukdom, detta för att vara i trädgården innebär en hel del minnesträning och håller igång hjärnan.

7. Du får nyttig och näringsrik mat.
Studier tyder på att du som odlar din egen mat äter mycket frukt och grönt, att du med andra ord har en hälsosam livsstil när det kommer till mat. Att odla och äta din egen mat innebär likaså att den mat du äter är mer näringsrik än den du köper i matbutiker.

Har du ingen egen trädgård så kanske du har en balkong att odla på eller lite smått och gott som du kan ha på en fönsterbräda. Eller kanske vet du någon i din närhet som behöver lite trädgårdshjälp?

I två kommande inlägg kommer jag ge några tips på hur man enkelt kan göra en köksträdgård och vad som är lätt och nyttigt att odla om man är nybörjare. På instagram kan du följa mitt hus- och trädgårdskonto @villalindberg för mer inspiration.

I vår förra trädgård gjorde vi en köksträdgård med pallkragar och grus runtomkring. Det blev både snyggt och lättskött och barnen älskade att gå och leta efter något gott att äta!

Love & Namaste, Jenny

 

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: