alltomyoga/Yogans filosofi & historia

Healthy life, healthy body, healthy mind

Hälsosam livsstil, hälsosam kropp, hälsosamt sinne. Yoga öppnar upp för ett hälsosamt och sunt liv ur många olika perspektiv och på flera olika plan. Det här inlägget bygger på ett tidigare inlägg. Ni är många nya läsare här på bloggen och jag vill fånga upp lite gamla trådar till er.

Yoga är inte bara positioner på en matta. Långt ifrån. Yoga bygger på en flera tusen år gammal filosofi från Indien. Yoga är en livsstil. Yoga handlar om val. Hur vi är mot oss själva, hur vi är mot andra, vad vi äter, hur vi lever och hur vi bemöter vår omvärld. Att utföra asana (positioner) kan vi se som en rensning. En fysisk grovstädning för att få bort det som inte behöver vara kvar och få bort blockeringar som täpper till. Pranayama (andningsövningar) rensar och löser upp knutar inom oss själva på ett mer subtilt plan för att prana (livsenergin) ska kunna flöda mer fritt i vår kropp. Meditation lugnar sinnet och stillar våra tankar. Den lär oss att se på saker så som de är utan påverkan av våra tankar och sinnets färgningar och erfarenheter.

Utifrån ett längre perspektiv så mjuknar kroppen sakta med hjälp av att göra asana, pranayama och meditation. Kroppen öppnar sig lite mer i taget, över tid, när den själv är redo. På den långa vägen händer det någonting inombords. Kontakten med sig själv ökar och det uppnås en större kroppsmedvetenhet. Man mjuknar lite inifrån och ut, inte bara i de fysiska delarna, utan mer i en känsla. Man blir mjukare, lugnare, ja kanske till och med snällare. Har du kanske känt den där förändrade känslan som finns kvar en liten stund när du precis har genomfört pranayama, utfört någon yogaform, mediterat och vaknat från savasana? Det är som att kropp och själ har blivit lite inlindat i bomull och man vill omfamna hela världen i sina armar.

Yoga öppnar upp ögonen för förändring. Yoga ger större insikt i ditt eget liv och vilka val som är bra för just dig.

När vi sakta förändrar vår livsstil och ser till att vi tar hand om vår kropp (den ska hålla ett långt liv) då först kan vi komma närmre vårt eget sanna jag och också påverka vårt sinne. Det handlar också lika mycket om att förändra vår syn på miljön, vår omgivning, människor, djur och natur. Förstå att allt hänger ihop och det är viktigt att hitta ett hållbart synsätt och leverne för jordens skull.

I ursprungstanken så finns det 8 vägar att uppnå yoga, och de är lika viktiga och användbara idag som när Patanjali skrev dem i Yoga Sutras för ca två tusen år sedan. Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Dharana, Dhyana, och Samadhi. Dessa åtta vägar kommer jag tillbaka till vid ett senare tillfälle.

Som ett första steg kanske du bara kan stanna upp en stund och reflektera kring hur du förhåller dig till omvärlden. Yama, första steget handlar om just moralisk disciplin och respekt till omvärlden.

I denna blogg ger jag tips och inspiration kring ETT LIV MED YOGA och du får gärna höra av dig om det är något särskilt som du vill att jag ska skriva om / ge tips om.

Namaste, Jenny

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: