alltomyoga/Inspiration, motivation & hälsa

Idag infaller ”Overshoot day” – idag har vi förbrukat jordens resurser för hela året

Detta är så sorgligt och riktigt skrämmande. Det blir tidigare för varje år. Vad gör vi med vår värld? Idag väljer jag att hänvisa hela det här blogginlägget till en artikel från Metro som publicerats idag på www.metro.se

På onsdagen infaller ”Overshoot day”, dagen då årets ”budget” för jordens förnyelsebara resurser är slut. De senaste 20 åren har den dagen kommit tidigare och tidigare. ”Allt det fossila måste bort”, säger meteorologen Pär Holmgren till Metro.

Den första augusti markerar starten på den sista sommarmånaden och nu också starten på den fem månader långa period då världen kommer att leva av lånade resurser, enligt Världsnaturfondens beräkningar.

”Vår hemläxa är långtifrån gjord. Vi konsumerar planetens resurser i en rasande takt och släpper ut för mycket koldioxid. Sommarens torka och bränder i Sverige har gett oss en smärtsam påminnelse om extrema väder som riskerar att bli vanligare om klimatförändringarna fortsätter”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Meteorologens oro över värmerekorden: ”Människor kommer att lida”

Organisationen Global Footprint Network är de som har myntat begreppet Overshoot day, för att visa hur människan överkonsumerar planetens resurser.

Meteorologen: Allt det fossila måste bort

Pär Holmgren menar att uppvärmningen teoretiskt kan ändras, men det krävs en politisk omställning.

Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar och tidigare meteorolog på SVT, menar att den globala uppvärmningen skulle kunna ändras på ett – i alla fall i teorin – enkelt sätt, och snabbt få positiva följder.

– Klimatfrågan är ur ett systemperspektiv jätteenkel, det handlar om två saker: Det första är att helt sluta upp med att gräva upp olja, kol och naturgaser ur marken – allt det fossila måste bort. Och inte om 20 – 30 år som europeiska politiker pratar om, utan nu måste det går fort, säger han till Metro.

Negativa utsläpp

Det andra, förklarar Pär Holmgren, är att man bör utveckla metoder och tekniker som tar bort en del av de utsläpp som redan är gjorda.

– Det här brukar man ibland kalla för negativa utsläpp. Regeringen har precis tillsatt en utredning kring möjligheterna att skapa negativa utsläpp i Sverige. Om du frågar mig är det den allra viktigaste utredningen kring just hållbarhetsfrågorna, säger han.

LÄS MER: Nytt värmerekord: Varmaste dagen på 200 år i Göteborg

Hur snabbt kan man se ett skifte i uppvärmningen i så fall?

– Om vi slutar gräva upp olja, kol och naturgas i morgon skulle teoretiskt halten växthusgaser börja minska direkt. Då skulle vi antagligen kunna klara 1,5-gradersmålet.

Fakta: Då inträffade Overshoot day

TT

1987, 24 december

1990, 13 oktober

1995, 7 oktober

2000, 25 september

2005, 29 augusti

2007, 19 augusti

2008, 20 augusti

2009, 24 augusti

2010, 14 augusti

2011, 11 augusti

2012, 11 augusti

2013, 10 augusti

2014, 10 augusti

2015, 9 augusti

2016, 8 augusti

2017, 2 augusti

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

Fakta: Så kan du göra skillnad

TT

Så kan företag och individer göra skillnad för att inte tära på jordens resurser och ekosystem:

1. Prioritera cykeln framför bilen och tåget framför flyget.

2. Välj mer vegetarisk mat och låt inte mat- och matrester gå till spillo.

3. Välj miljömärkt el, gå med i vindkraftskooperativ eller installera egna solceller på taket.

4. Placera inte sparpengar i olje-, gas-, eller kolfonder och aktier.

Källa: Världsnaturfonden (WWF)

Jag försöker att vara så miljömedveten som möjligt, men det går alltid att förändra mer! Jag är vegetarian sedan ett par år (inte övriga familjen dock) och vi försöker alltid ta tillvara på överbliven mat. Vi källsorterar. Vi försöker köpa så mycket ekologiska produkter och råvaror som möjligt. Vi har en stor odlingsyta hemma i trädgården där vi lever på egenodlat från tidig vår till sen höst. Vi bor i ett energisnålt och välisolerat hus. Vi väljer miljömärkt el framför annat. I perioder både köper och säljer vi saker på exempelvis Blocket. Allt behöver inte vara nytt. Vi skänker det som vi inte själva behöver. För att nämna några exempel.

Dock åker jag mycket bil, flyger till andra länder på resor och konsumerar alldeles för mycket (kläder och inredning bland annat)! 

Vad gör du som är bra för miljön och vad kan du bli bättre på? Dela gärna med dig så att vi kan tipsa varandra.

Yoga handlar om hur vi förhåller oss till och tar hand om vår omgivning och omvärld på bästa sätt – och både vi själva och vår värld ska kunna leva länge. Det är aldrig försent att förändra saker och ting!

Namaste, Jenny

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: