bättrehälsa/Inspiration, motivation & hälsa

Magin i en kram

Åh, jag saknar att krama människor jag möter. Herregud, verkligen saknar.. Tänk att vi inte längre kan ta en kram för given.

Varför behöver vi kramas och hur kan det få oss att må så bra?

Enligt Kerstin Uvnäs Moberg, läkare och professor i fysiologi, så borde vi omfamna varandra oftare (dock inte nu under denna period av corona såklart). Men när vi kramas sätts nämligen känslosystemet i gång, då en massa nerver på framsidan av kroppen aktiveras av trycket. Nerverna signalerar till hjärnan att nu är det skönt, lugnt och tryggt. Nu tar någon hand om dig och ger dig stöd. Då blir man lugn och glad, berättar läkaren och fysiologiprofessorn i en artikel i Hälsoliv. Utöver den lugnande effekten öppnar kramen upp våra känslor och liksom förlöser oss. Om man får en kram när man är ledsen är det till exempel vanligt att man börjar gråta.

Den vänskapliga kramen. Kramar får oss att stärka vänskapliga band och tar relationen ett steg vidare med vänner och kollegor. En kram kan få en annan människa att bli glad och må bra.

En kram berättar om våra känslor och vårdar våra relationer. En kram får oss att känna oss älskade. Att älska och att bli älskad är det vackraste som kan hända. Genom kramar blir vi överösta med ett överflöd av känslor. I en kärleksrelation blir man ett med varandra i kramen.

Kramar är stunder som uppfyller en dröm.  En kram blir till en stund där lyckan finner oss och ger en behaglig värme. En kram är oftast viktigare än ord eftersom den har förmågan att återuppliva våra drömmar och vår passion för livet.

En kram av medkänsla. Kramar är i allra högsta grad ett sätt för oss att visa tröst och stöd. Kramar kan vara mycket mer värt att ge än att säga något.

Den helande kramen. Det finns kramar som har förmågan att samla ihop trasiga delar av oss. Kramar som visar oss att allt är ok, och världen blir åter till en lugn plats fylld av kärlek och stunder av tystnad.

Styrkan i en kram. Speciellt under perioder av stress och stora svårigheter då livet är hårt så ger den oss den styrka vi behöver för att återigen klara av att möta världen.

En krams magi – en dikt av Pablo Neruda 

Hur många betydelser döljer sig bakom en kram?

Vad är en kram om inte att kommunicera, att dela

och ge en del av sig själv till en annan person?

En kram är att uttrycka sin existens

till dem runtomkring oss, vad som än händer,

i glädje och i sorg.

Det finns många typer av kramar,

men den mest sanna och djupaste

är de som förmedlar våra känslor.

Ibland kan en kram, 

när andetaget och hjärtslaget blir ett,

låsa det där magiska ögonblicket för evigt.

Andra gånger kan en kram, om den är tyst,

få själen att vibrera och avslöja det som ännu inte är känt

eller som man är rädd för att veta.

Men oftast betyder en kram

att man släpper ifrån sig en liten del av sig själv

för att ge den till den andra

så att den ska kunna fortsätta sin resa lite mindre ensam.

Jag hoppas innerligt att kramar blir en naturlig del av vår vardag snart igen när vi möts!

Namaste

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: