allakanyoga/Inspiration, motivation & hälsa

Mindfulness för barn

Det är inte bara du själv som mår bra av att bli mer medveten och närvarande. Även för barn och ungdomar finns det stora fördelar.

Dagens höga tempo gör det allt svårare för barn att fokusera och att bara vara. Precis som vi vuxna, är dagens barn översköljda av intryck och har fullt upp nästan jämt. Det gör dem trötta, oroliga, stressade och rastlösa. Mindfulness och yoga kan hjälpa dem att hantera livets toppar och dalar. Som mindfulnessläraren Jon Kabat-Zinn säger: ”Du kan inte hejda vågorna, men du kan lära dig att surfa.”

Medveten närvaro och mindfulness kan barnen använda som verktyg när livets vågor är höga och för att lugna och dämpa när de är på väg att hamna i en situation som inte känns bra. Det hjälper barnen att hitta ro, slappna av, öka sin koncentration, somna lättare, hantera svåra känslor, och bli mer tålmodiga och närvarande. Det kan också hjälpa till att sakta tempot och att lära dem uppskatta det som de upplever. Det kan hjälpa till med relationer med kompisar och exempelvis syskon och även en hjälp i att hantera stress och oro inför läxor och skoluppgifter.

Forskare som har studerat på mindfulness i skolan har sett att korta fokuserade pauser/mindfulnesstunder har en positiv effekt på barnens psykologiska, sociala och fysiska välbefinnande.

I kommande inlägg kommer jag ge tips på ett par övningar som du kan göra hemma med ditt barn.

Här nedan kan du också se tips på olika böcker som du kan ha användning av. I samarbete med Adlibris och Bokus.

Tips till ditt barn!

Sagoyoga : övningar för barn i yoga, andning, avslappning och meditation (3-6 år) Författare: Filippa Odevall   (79 kr) Köp via Adlibris här
Yoga med barn                      Författare: Helen Larsson (95 kr)   Köp via Adlibris här
Lek Yoga Författare: Lorena V. Pajalunga (99 kr) Köp via Adlibris här 
Sitta stilla som en groda : Mindfulness för barn 5-12 år (och deras föräldrar) Författare: Eline Snel Ljudspår med inlästa övningar ingår.(209 kr) Köp via Bokus här

Tips till dig som förälder!

Vart du än går är du där – medveten närvaro i vardagen Författare: Jon Kabat-Zinn (229 kr) Köp via Bokus här

Tips till dig som är pedagog!

Mindfulness i skolan : hälsa och lärande bland barn och unga Författare: Yvonne Terjestam (232 kr) Köp via Bokuhär

 

Hoppas att du hittar några användbara tips!

Love & Namasté, Jenny

 

www.bokus.com

 

 

www.adlibris.com

 

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: