allakanyoga/Inspiration, motivation & hälsa

Närvaro – med fokus på din andning

Hur ofta känner du fullständig närvaro? Hur ofta tar du dig tid att pausa och uppmärksamma dina andetag? Hur ofta ger du dig tid och utrymme att bara vara?

Det är så lätt i vardagen att tuffa på och glömma bort att andas, det sker ju ändå av sig självt. I stressen är det lätt att glömma bort att möta sig själv och istället vara till lags för alla andra och utföra alla måsten.

Är du medveten om hur du andas och att du kan förändra och utveckla dina andetag precis som du kan utveckla andra förmågor? Andningen kan förbättra vår hälsa och välmående.

För mig har andningen varit en viktig del i min yogapraktik sedan många år tillbaka. När jag fördjupade mig i Pranayama (specifika andningsövningar) 2013 hittade jag en nyfikenhet och en insikt i hur viktigt det är att ANDAS och att det finns så många olika sätt att andas på som kan påverka energin inom oss. Prana är LIVSKRAFT och pranayama är EXPANSION AV LIVSKRAFT. Jag lärde mig tidigt att hitta en daglig praktik av detta.

Jag minns första tillfället med mötet med några av de här övningarna. Det var bara några stycken, men de gav så stark effekt som dröjde sig kvar. Jag minns hur jag kände pirrningar vid mina läppar, värme i ansiktet  och pulserande känsla i huvudet. Det var en ny upplevelse. Jag frågade min lärare vad det var jag kände och fick förklarat att det var just min prana som jag upplevde så starkt.

Pranayama förflyttar energin. De kan vara energihöjande, balanserande och lugnande.

Om du inte har en vana av pranayama så börja med att bara uppmärksamma hur du andas. Känn att du successivt kan förlänga utandningen, tömma på luften helt. Håll andan en liten stund, som du smakar lite på utrymmet mellan dina andetag. Andas sedan in djupt och fylligt nedifrån bäckenbotten och magen. Låt inandningen växa sig större och expandera åt alla håll vid din bröstkorg tills du känner att axlarna höjs. Dröj kvar en stund i utrymmet mellan andetagen och börja sedan om med utandningen.

Utforska mötet med insidan av din kropp med nyfikenhet. Hitta nya skrymslen och vrår att andas in i. Upplev varje andetag som om det vore det första. Känn att inandningen ger dig en inre stretch kring dina revben och bröstkorg.

Är du inte redo att hålla andan en stund mellan andetagen så hitta ett mjukt och skönt flöde av in- och utandning som övergår i varandra.

Pranaymaövning

Ujjayi Pranayam (lugnande andningsövning)

Sätt dig behagligt så att din rygg hålls upp så rakt som möjligt. Möt dina andetag en stund. Börja sakta förlänga och fördjupa.

Låt händerna vila i dina knän.

Vänd höger handflata uppåt. Låt höger tumme sträckas ut och slut övriga fingrar in mot handflatan.

Andas in via båda näsborrarna.

Låt höger tumme täppa till höger näsborre (endast med ett lättsamt tryck)

Andas ut genom vänster sida. Töm på luft.

Lägg tillbaka höger hand ned på höger knä. Andas in via båda näsborrarna.

Nu har du gjort en runda. Fortsätt 10-15 rundor. Du kan räkna med fingrarna på din vänstra hand.

Försök hitta ett litet mellanrum/paus mellan varje andetag och se om du kan börja andas ut något längre än vad det tar att andas in.

Lägg dig gärna ned en stund efteråt eller bara sitt kvar och uppmärksamma små förnimmelser i dina andetag och i din kropp.

Nu har du gett dig en stunds närvaro och förhoppningsvis kan det hjälpa dig i att hitta en lugn och skön känsla i din kropp och större fokus i stunden.

Namasté, Jenny

 

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: