bättrehälsa/Hälsosamma recept

Odlingstips för köksträdgården

Våren har kommit av sig lite grann och det är verkligen en kylig majmånad. Förra året badade jag och barnen i en närliggande sjö den 13 maj och då var det redan en behaglig badtemperatur.. Kanske är det bra att våren tar tid på sig ändå så att inte allt blommar ut på en gång! Här kommer nu några utlovade tips på lättodlade grönsaker, kryddörter och bär för din köksträdgård. Läs tidigare inlägg om du vill ha tips på hur du bygger upp en köksträdgård.

Vad ska man då odla första året? Först och främst förstås dina egna/familjens personliga favoriter. Men det ska också vara lättodlade sorter. Första året vill man gärna få ett positivt resultat, så att man vill fortsätta att försöka nästa år.

Antingen kan du så själv men det går också lika bra att köpa färdiga småplantor, som man kan sätta ut direkt i kökslandet eller i kruka. Om du väljer att så finns det tydliga instruktioner på fröförpackningarna om radavstånd, sådjup och annat praktiskt som man behöver tänka på. Du kan så på friland men många grönsaker behöver också drivas upp inomhus tidig vår.

Lättodlat

Sockerärtor, morötter, zucchini/squash, rädisor, rödbetor, plocksallat, mangold, och dill är lättodlade och du kan så dem direkt på friland. Givetvis går det bra att köpa liten planta i kruka och plantera istället.

Sockerärtor är mycket lättodlade. Välj tidig sort så kan du hinna odla i omgångar. Se till att det finns ett växtstöd redan från början för de växer fort.
Nyupptagna rädisor till salladen är mumsigt.
Zucchini/squash är ju så gott att äta så som den är eller perfekt som grilltillbehör. De är mycket lättodlade och ger rikligt med skörd.

Potatis

Köp sättpotatis tidig vår och förodla inomhus. Jag älskar potatissorten Amandine. Lättodlad och ger riklig skörd. Hur gott är det inte att gå ut och gräva upp sin egen potatis från midsommar till höst.. Vilken potatissort är din favorit?

Rabarber 

Se till att du har ordentligt med plats för rabarbern att växa och breda ut sig. Gott att få göra rabarberpaj och kräm av egen skörd och sedan få sitta ute i trädgården och njuta av allt det goda!

Purjolök, gul lök och olika sorter av chili kan du med fördel köpa små plantor av och plantera ut.

En pallkrage med kryddväxter där också en planta med chili får plats.

Kryddörter som till exempel persilja, timjan, dill, oregano, rosmarin, dragon, koriander, mejram och lavendel är gott, trevligt och vackert att ha i sin trädgård och flera av dem lockar till sig fjärilar.

Krondill
Oregano
Underbara lavendel som lugnar sinnet! Torka och använd som rumsdoft eller använd i exempelvis bakning. Lavendelkakor är underbart gott.

Hallon, smultron och jordgubbar går nästan inte att vara utan!

Hoppas att du hittar dina egna personliga favoriter och att du vågar prova och testa dig fram år för år. Gott för dig och gott för miljön!

Wander the Earth. Taste the Wind. Discover your Magic.

Love & Namaste, Jenny

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: