alltomyoga/Yogans filosofi & historia

Vår livskraft

Har du hört ordet prana i yogasammanhang? Det är sanskrit och står för den livskraft/energi som finns inom alla levande varelser. Inom den kinesiska medicinen kallas den för qi.

Prana kan vara hög eller låg, cirkulera väl eller vara stagnerad och blockerad. Livskraften påverkas av allt vi gör. Maten vi äter, människor vi möter, situationer vi befinner oss i. Vissa saker stärker och stöttar prana medan andra saker dränerar oss på energi.

Prana förflyttas i kroppen med hjälp av vår andning. För en yogi är andningen ett viktigt sätt att närma sig källan till livet och yogatraditionen bygger till stor del på olika andningsövningar.

Stelhet i muskler, sjukdom, trötthet, stress och nervositet är olika tecken på att prana är i obalans.

Pranayama = expansion av livskraft

Asana (yogapositioner) och pranayama (andningsövningar) sätter igång flödet både i de fysiska kanalerna, som ex i blodkärl men också i energikanalerna.

Huvudsyftet med asana och pranayama är att öka flödet i kroppen så att prana kan flöda fritt – först då kan vi sitta i meditation obehindrade av motstånd och hinder.

Enligt yogafilosofin är det inte möjligt att må bra och vara frisk om man inte tar hand om livskraften. Ökade nivåer av prana leder till högre medvetande vilket är en del av utvecklingen mot upplysning eller frigörelse inom yogatraditionen (yogafilosofin).

Brukar du reflektera över vad som ger dig energi och vad som tar din energi? För visst kan du ofta uppleva detta?

TIPS – gör en lista på saker som dränerar dig på energi.

Skriv ned allt som du kan komma på och fundera sedan på hur du kan undvika att hamna i dessa situationer/möten/upplevelser. Skriv ned dina tankar.

Vad får dig istället att fyllas med ny energi? Gör en ny lista. Fundera över hur du kan lägga in mer av detta i din vardag, att minst en gång varje dag få möjlighet att fylla på med positiv energi.

Love & Namaste, Jenny

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: