bättrehälsa/Hälsosamma recept

Så lyckas du med en köksträdgård

Som en fortsättning på tidigare inlägg så kommer här nu några tips på hur du kan skapa en odlingsyta i din trädgård så att du kan njuta av egenodlat under en lång härlig säsong – vilket är bra både för dig och miljön.Om du är nybörjare och vill vara säker på att lyckas med din köksträdgård tjänar du på att börja i liten skala. Placera det i soligt läge, det är klokt för så gott som alla köksväxter, bär, grönsaker och kryddörter utvecklas bäst i sol. Gör det litet till en början med utrymme för att kunna växa vartefter. 

I vår förra trädgård valde vi att göra en grusad yta med upphöjda pallkragar och egenbyggda lådor. Vi grävde upp gräsmattan för hand i ena hörnet längs med en granhäck. Vi la sedan en markduk för att stoppa ogräs att tränga igenom underifrån. Vi beställde en lastbil med gårdsgrus (lite rundare stenar och sköna att gå på barfota) och efter många vändor med skottkärra var allt på plats.

Innan vi grusade av hela den här ytan hade vi redan några pallkragar med jordgubbar.

Vi köpte pallkragar och valde att ställa dem två på höjd på varandra. Vi byggde även några större lådor själva som blev ännu högre och större i omkrets. Att ha flera pallkragar på varandra eller bygga egna höga ger en bra arbetshöjd så slipper du att vara så framåtböjd när du sedan påtar i lådorna.

Överskådligt och lättillgängligt

Ett tips är att rita upp ytan först och göra olika skisser på hur du vill placera pallkragarna/lådorna. Tänk på lagom avstånd och gör det lättillgängligt från flera håll. Det kan vara skönt att kunna få plats med en skottkärra i gångarna. Gör även skisser på vad du vill odla om du redan vet det. Det blir så mycket lättare att se det överskådligt om man ritar den tänkta ytan först och lättare att ändra om och om igen. Indelningen genom pallkragar gör att det är lätt att få till en bra växtföljd. Jorden utarmas om man odlar samma grödor på samma ställe hela tiden. Så tänk på att byta plats då och då. Ett tips är att föra anteckningar och gör skisser för varje år.

När pallkragarna väl är på plats så kan det vara bra att sätta en duk på insidan av dem. Det förhindrar träet från att börja luckras upp av den fuktiga jorden – det ger alltså längre hållbara pallkragar! Om du får tag i använda pallkragar är det även viktigt att sätt en duk på insidan eftersom det kan finnas spår från kemikalier och gifter i träet.

Sedan är det dags att börja fylla med jord och vända ned lite gödsel. Porös jord ger bättre ­rotutveckling och frodigare växt. Om du har några lådor som är väldigt höga kan du lägga lite grenar / ris i botten som fyller ut innan du fyller med jord. Börja sedan planera för vad du ska odla. Beroende på när på året du skapar en köksträdgård så har du kanske inte hunnit driva upp så mycket plantor själv ännu, så vilken tur att det går att köpa så mycket bra växter, grönsaker och kryddor i handelsträdgårdar och olika webshopar.

Trärena lådor och pallkragar grånar så fint redan efter första sommaren.

Fyll inte hela grusytan från början. Det är skönt att kunna skapa sittplatser där man kan slå sig ned och njuta av allt en stund och där det även finns plats för krukor och kanske ett plank med klängväxter.

Att slå sig ned med en kopp te i ett soligt hörn är inte fel.

Hoppas att dessa tips är användbara för dig! Tips på vad som är lätt att börja odla med kommer i nästa inlägg.

ANNONSLÄNKAR

Tips på sidor där du hittar bra sortiment för hela din trädgård!

GardenStore

Odla.nu 

Hoppas att du njuter av våren där ute!

Love & Namaste, Jenny

 

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: