alltomyoga/Inspiration, motivation & hälsa

Tips till huvudstående

Att gå upp i huvudstående Sirsasana ska kännas stabilt och kontrollerat. Här kommer några tips som hjälper dig på vägen.

Börja försiktigt, gärna nära en vägg och ha eventuellt någon som kan hjälpa dig i början.

Du ska aldrig hoppa upp eller kicka benen uppåt i huvudstående. Du behöver lära dig att använda kraft från magmuskler, armar och axlar. Toppen av huvudet, hjässan, grundar ner mot underlaget och du ska kunna slappna av i nacken.

För att inleda innan huvudstående kan det vara skönt att ta några djupa andetag i barnets position. Balasana.

En första övning för att vänja sig vid tryck mot hjässan kan vara Sasangasana (Kaninen)

Stå på knä med tårna i mattan. Placera dina händer på hälarna. Böj dig framåt och placera hjässan mot mattan. Lyft ryggen uppåt. Låt nu fotryggen landa nedåt men behåll händerna vid dina hälar. Stanna flera djupa andetag och känn en skön genomsträckning av din ryggrad. Vila en stund i barnet efteråt.

För att nu hitta in i ett bra utgångsläge för huvudstående kommer du upp på knä och mäter ut ett avstånd mellan dina armar genom att hålla om vardera armbåge. Håll kvar armbågarna med det avståndet, flytta fram dina händer och fläta ihop dina fingrar. Placera hjässan mot mattan och känn att dina händer är format som ett kupat stöd för bakhuvudet. När du känner dig säker så lyfter du dina knän upp från mattan så att du bara har kontakt med dina fötter mot underlaget. Vandra sakta med dina fötter närmre ansiktet. Hitta en känsla av att du lyfter upp bröstryggen upp mot höfterna. Stå kvar en stund och känn efter hur det känns. Kanske räcker det att stå kvar här några andetag. Om du är nöjd, vila i barnet efteråt.

För att gå vidare provar du att lyfta ett knä i taget. Hitta magstöd. Andas. Hitta längd i ryggen, styrka från dina armar och axlar. Slappna av i din nacke.

Känner du att du har kontroll och har tillräckligt med kraft så lyfter du sakta upp båda dina knän i luften. Kom ihåg att aldrig kicka upp benen i huvudstående. Stå kvar några andetag hitta fokus, balans och kontroll. Andas.

Prova att lyfta knäna lite till om du har kontroll. Utveckla mer och mer, vartefter du blir stadig. Så småningom kan du prova att lyfta fötterna högre upp och sträck ut benen. Ha en vägg bakom dig som stöd.Du som redan är säker i ditt huvudstående kan jobba dig vidare in i nya utmaningar. Det finns många varianter för huvudstående. Kom ihåg att hela tiden koppla på dina magmuskler..

Avsluta alltid i Balasana efter huvudstående.

”Learn to see things backwards, inside out and upside down.” – John Heider

Namaste

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: