blogg/Inspiration, motivation & hälsa

Vårkänslor

Hur härligt är det inte när solen börjar värma? Den tinar upp oss frusna och vinterbleka nordbor. Letar sig in i de mörkaste små skrevorna och får allt gammalt att blomstra upp igen. Solens strålar skapar magi både i kropp och natur.

De ljusa vårkvällarna, doften av vitsippor och koltrastens välkomnande melodi. Våren framkallar intensiva ”lyckorushar” hos de flesta av oss. Det återvändande ljuset skapar en intensiv lycka.

Enligt forskare spelar dofter en avgörande roll som en förklaring till det vi kallar vårkänslor eftersom doft- och känslocentret ligger nära varandra i hjärnan. Inget kan väcka dina känslominnen så snabbt som dofter. Men även ljuset påverkar oss rent fysiskt och i förlängningen även psykiskt. När ljuset strömmar in i ögat ökar utsöndringen av dopamin. Det styr mycket i hjärnan som har med belöning och lustkänslor att göra. Då känner vi oss mer energiska och mottagliga för nya intryck.

FAKTA om vårkänslor

Vårkänslor är ett begrepp som används för att beskriva fysiska och psykiska symptom i samband med vårens återkomst.

Människor som lever i länder där årstidsväxlingar inte är tydliga upplever sannolikt inte vad vi kallar vårkänslor. Å andra sidan förekommer inte årtidsbunden depression lika frekvent som hos oss.

Serotonin, dopamin, oxytocin och kanske även de så kallade feromonerna är ämnen som ligger bakom det vi brukar kalla för vårkänslor.

När ögats näthinna träffas av dagsljus skickas en signal till hjärnans tallkottkörtel om att stänga av produktionen av sömnhormonet melatonin. I stället ökar halten av stresshormonet kortisol och kroppen varvar upp. Hjärtfrekvensen går upp och hormoner aktiveras.

Källor: Allt om vetenskap, Sahlgrenska akademin, Kungliga vetenskapsakademien

Sola med försiktighet

Så ut och njut av solen och ge dig själv ny härlig energi. Men sola med måtta. Även vårsolens strålar är starka. Nedan finns en länk till Apoteket där du redan nu kan bunkra upp med solkrämer.

Annonslänk. Titta i Apotekets utbud här!

Rabattkod från Apoteket – 20% rabatt vid köp över 300 kr för nya kunder. (OBS Gäller endast nya kunder) Gäller endast online och ej receptbelagda läkemedel. Kod att ange i kassan: nykund20 senast 31/3

Love, Shine & Namaste, Jenny

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: