allakanyoga/Yogans filosofi & historia

Yoga – att komma till ro

Känner du ofta att du går och bär på mycket tankar och funderingar som är svåra att släppa? Tankar som maler runt i huvudet. Det är mycket på jobbet, mycket hemma, familjen ska fungera, mycket aktiviteter och du är på konstant högvarv.  Du andas snabbt och forcerat högt upp i  bröstkorgen, stressen gör att du känner dig stel och spänd och du blir lätt irriterad över saker och ting.. Kanske är du i ständig konflikt med tillvaron och vill alltid förändra något, du känner dig aldrig nöjd. Dessutom så är du ständigt uppkopplad och matas hela tiden med nyheter och flöden. Vi tar in så mycket information under en dag och vi har så mycket flöden runtomkring oss hela tiden. Har du funderat över vart du lägger din energi? När mobilen är överhettad så stänger du av den en stund. När den är slut på batterier så laddar du den. Men, hur stänger du av dig själv från omvärlden en stund och hur laddar du dina batterier?

Yoga hjälper till att komma ner i varv, att hitta ro och frid inombords. Du lär dig att andas med fördjupad andning som påverkar sinnet och gör det möjligt att slappna av. Du blir mer medveten. Du lär dig att stanna upp en stund. Möta din kropp, skapa medvetenhet, släppa på spänningar och stelheter. Du lär dig att inte vara fast i en tanke eller känsla, och du lär dig att hitta mer lugn och stillhet. Du lär dig att vara tacksam och nöjd med livet.

Dhyana är meditation och ett av de högsta målen för yoga – att stilla våra tankar. När vi slutar att identifiera oss med våra tankar då uppnår vi ett tillstånd av yoga.

Att göra asanas (positioner) och pranayama (andningsövningar) är i sig en meditationsteknik som utgör konkret fokus för koncentrationen. Så kanske kan du möta några positioner varje dag som du mår bra av. Som ger dig energi eller som släpper på spänningar och stelheter. Möt några andningsövningar varje dag som lugnar. Stanna även upp i en sittande meditation som skapar tystnad och stillhet inombords.

Här nedan finns exempel för vardera del.

  1. ASANA

För att få ett genomflöde i kroppen och för att släppa på spänningar i rygg och nacke så är några varv av Solhälsning A (Surya Namaskara A) alltid bra! Du kan göra din variant så mjuk och behaglig som möjligt, utgå tillexempel på knä istället i chaturanga om du behöver. Stanna upp i varje position eller ha ett flöde.

 

2. PRANAYAMA (andningsövning)

Ujjayi Pranayam (lugnande andningsövning)

Gör så här:

Sitt bekvämt. Låt kroppen landa en stund. Sitt med längd i ryggen, ha en lätt strävan uppåt. Lägg först märke till hur du andas, börja sedan förlänga utandningen och känn hur du automatiskt andas in djupare. Låt inandning starta nere i bäckenet, upp genom mage, bröstkorg och upp mot nyckelben och axlar. Expandera runtom i varje inandning. Sedan får utandningen sakta sjunka tillbaka ned.

I Ujjayai pranayam använder vi oss av höger tumme. Låt handen ligga kvar på knät och öppna upp tummen utåt medan övriga fingrar sluts in mot handflatan.

Andas in genom näsan. Placera tummen mot höger näsborre och andas ut via vänster sida. Lägg sedan tillbaka höger hand ner mot knät och andas in via båda näsborrarna. På nytt täpp till höger sida och andas ut vänster. Fortsätt och upprepa 10-15 rundor. Du kan även förlänga utandningen så att du stannar kvar dubbelt så långt i utandningen som inandningen. Räkna exempelvis till 3 när du andas i och till 6 när du andas ut.

Sitt sedan kvar en stund och lägg märke till känslan som finns kvar. Kanske kan du uppmärksamma små förnimmelser som dröjer sig kvar.

 

 

3. MEDITATION

Här nedan ges förslag på Mentalt AUM, men du kan välja vilken meditation du vill. Alternativt bara uppmärksamma andetaget.

Gör så här:

  1. Sätt en timer på 15 minuter. Sätt dig i en bekväm position.
  2. Blunda, slappna av i kroppen och låt andetaget vara naturligt.
  3. Börja mentalt att upprepa ordet om och om igen ”aum – aum – aum” vid varje utandning utan att du rör på läppar eller tunga. Ljudet kan var AUM eller mer som ett OM.
  4. När du upprepar mantrat gång på gång och andra tankar försöker ta plats så läpp dem bara åt sidan och återgå till ditt aum.
  5. Stanna sedan vilandes i Savasana minst 5 minuter.

 

Om du upprepar dessa tre inslag, asana-pranayama-meditation en liten stund varje dag eller åtminstone ett par gånger varje vecka så kommer du märka skillnad. De ger avtryck inom dig. De stannar kvar som ett eko och du får möjlighet att möta omvärlden med ett större lugn.

Yoga är ingen Quick fix, det tar tid. Men du är ju huvudpersonen i ditt liv och dina batterier ska räcka länge, så se till att ta hand om dig.

Namasté, Jenny

 

 

 

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: