hälsa/Yogans filosofi & historia

Yogans positiva effekter

Yoga är en filosofi om hur vi människor kan leva för att uppnå inre harmoni och lycka, genom bland annat praktik av yoga asanas och meditation som tränar vår kropp och sinne. De mentala effekterna i kombination med de fysiska positionerna gör yoga till ett helhetskoncept för kropp, själ och sinne.

Mindre stress, bättre psykiskt mående och bättre sömn. Det är exempel på varför så många människor börjar utöva yoga.

Yoga är mer än bara fysiska positioner på en matta. Det innehåller även livsstilsriktlinjer, förhållningssätt och reningstekniker. I yogapraktiken ingår alltid komponenterna: kropp, andning och sinne. Var man lägger tonvikten varierar mellan de olika yogaformer.

Vissa yogaformer tränar mer styrka, balans och uthållighet som till exempel hatha, vinyasa, bikram och ashtangayoga. Andra former, som restorative och yinyoga, fokuserar på återhämtning. Alla yogastilar har dock samma mål – att släppa på fysiska och emotionella spänningar och att öka uppmärksamheten till kropp, själ och sinne.

Det yttersta målet med yoga är att lugna sinnet. ”När vi slutar att identifiera oss med våra tankar – då uppnår vi ett tillstånd av yoga.” Patanjali Yoga Sutras

Regelbunden yogapraktik kan minska smärta och förbättra rörlighet i kroppen. Yoga visar också positiva effekter på den allmänna hälsan, som stresshantering, psykisk hälsa, sömn och inre balans. Studier visar att yoga, liksom annan fysisk träning, kan sänka hjärtfrekvensen, andningshastigheten och blodtrycket. Det hjälper också till att minska oro och depression.

Vilken typ av yoga du än väljer så kommer du snart att känna av både de mentala och fysiska effekterna i kropp och sinne. Här nedan ser du en lista på några positiva saker som förbättras.

Du blir rörligare i kroppen.

Dina muskler blir både uthålligare och starkare.

Ditt hjärta blir starkare.

Ökad förbränning och ämnesomsättning

Sänkt blodtryck.

Förbättrad lungkapacitet.

Du får minskad huvudvärk och migrän.

Mindre värk i till exempel rygg och axlar.

Din matsmältning blir bättre.

Bättre balans.

Du känner dig mindre stressad.

Du sover bättre.

Stärkt immunförsvar.

Du blir mer fokuserad

Kom ihåg att yoga är ingen quick fix. Öva regelbundet och låt det ta tid. Prova dig fram med olika former av yoga – se vad som passar just dig!

“Yoga is the journey of the self, through the self, to the self.” – The Bhagavad Gita

Namaste

@yoga_living_jenny

Andas

Stanna upp. Blunda. Ta några djupa andetag och känn livets magi inom dig. Känn att du har möjlighet att göra val som får dig att må bra.

NYHETSBREV

Få 15% rabatt på din första order

Genom att skriva upp min e-postadress samtycker jag att
motta digital kommunikation i enlighet med
integritetspolicyn från Yoga Living

Betala med:

Levereras med: